Aktuális

Aktuális

 

A Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon


A Magyar Egység Párt véleménye szerint, a nemzeti tanácsokról szóló törvény eleve nem ruházott lényeges hatásköröket a nemzeti tanácsokra . A nemzeti tanácsok nem rendelkeznek végrehajtási és jogszabályalkotó hatáskörrel. A véleményezési és javaslattételi jog sajnos túl kevés, hogy a nemzeti tanácsok tényleges autonómiát jelentsenek a nemzeti kisebbségnek . Az alkotmánybíróság döntése tovább csökkentette a nemzeti tanácsok eleve szerény hatáskörét. Gyakran a nemzeti tanácsok címére érkeztek az elégedetleséget kifejező vélemények a nemzeti tanácsok munkájával kapcsolatban pedig az adott törvényes megoldás értelmében a nemzeti tanácsok nem is nyújthattak többet a nemzeti kisebbségeknek. Ezek, a törvényből eredő akadályok nehezítették meg az MNT tevékenységét is az elmúlt időszakban.

 

A Magyar Egység Párt véleménye szerint, elsősorban a nemzeti tanácsokról szóló törvény gördített akadályokat az MNT elé, hogy az, a vajdasági magyarok tényleges autonómia iránti igényeit és elvárásait teljesítse. A Magyar Egység Párt úgy véli, hogy az MNT a szűk törvényes keretek között , pozitiv erdményeket is ért el az elmúlt időszakban , de az MNT távolról sem meríti ki a perszonális autonómia fogalmát és tartalmát habár egyes politikusok Vajdaságban és Magyarországon is igyekeznek az MNT úgy bemutani mint, a perszonalis autonómia magvalósításának a példáját. Az ilyen politikai üzenek nem szolgálják a vajdasági magyarok érdekeit , mert azt a látszatot keltik, hogy a vajdasági magyarok megvalósították a perszonális autonómiát. Az MNT csak az első lépcső lehet a vajadsági magyarok tényleges autonómiájának nem pedig annak a csúcsa.

 

Tényleges hatáskörrel és meghatalmazásokkal nem rendelkező MNT megválasztását a Magyar Egység Párt nem akarja támogatni. Lényegtelen, hogy az MNT milyen felállásban fog működni, az említett törvényből eredő akadályok miatt tevékenysége nem nyújt igazi autonómiát a vajdasági magyarok számára.

 

A Magyar Egység Párt nem akar, egy nem létező, virtuális autonómiát támogatni, mert tényleges hatáskörök hiányában az MNT csak a tényleges kisebbségi problémák megoldásának az elodázását szolgálja. Ezért a Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon és tagjainkat és támogatóinkat is arra szólítjuk fel, hogy ne vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon.

 

 

Óbecse, 2014.szeptember 25-én                                                                                         Szmieskó Zoltán a MEP elnöke


Copyright MEP © 2014. All Rights Reserved.